Over

Startpunt is 1998, via via hoorde Ed dat er in Brammetje een chef-kok gezocht werd. Hij kwam uit Midwoud, had al heel wat ervaring opgedaan in allerlei restaurants en hotels. Ging als 17-jarige naar de koksschool. Het leerlingwezen, dus vier dagen aan het fornuis en een dag in de schoolbanken. Van een klein restaurant waar dertig plaatsen waren tot het Lido en Krasnapolsky waar wel duizend gasten kunnen dineren. Ed heeft het allemaal meegemaakt. Van 1998 tot 2003 zwaaide Ed de scepter in de keuken van bistro Brammetje. Dezelfde zaak als waar hij nu ook weer achter de pitten staat. Maar nu is het zijn eigendom. Of eigenlijk dat van zijn vrouw Mieke en hem.

De twee leerden elkaar kennen toe Ed besloot het West-Friese Midwoud te verruilen voor het voormalig eiland Wieringen. In de Aurorabar leerde hij Mieke kennen. Al snel woonden de twee samen. Mieke komt uit de visserijwereld, haar ouders hadden een kotter in Den Oever. In 1994 stak Mieke ook haar voelsprieten uit in de horecawereld en nam snackbar ’t Skrale End en later de kiosk op Lutjestrand over. Het was vaste prik voor de inwoners van Wieringen om ‘effe naar Mieke’ te gaan. Waarmee ze uiteraard bedoelden dat ze een patatje of andere snack gingen halen. Mieke werd een begrip. En daarom hebben de twee besloten om het restaurant aan de N99 dat ze sinds kort overgenomen hebben, ook die naam te geven: Mieke’s eten en drinken.

Het concept is laagdrempelig. Ed en Mieke streven naar een huiskamersfeer in hun restaurant. ‘Het moet gemoedelijk zijn, kindvriendelijk, betaalbaar, de gasten moeten zich welkom voelen. Op het menu komen herkenbare gerechten. Een biefstukje, tournedos, kabeljauw, zalm, tongetjes. Daarvoor willen we zoveel mogelijk samenwerken met regionale leveranciers. De champignons komen uit Wieringerwerf, vis hoofdzakelijk van de vismarkt in Den Oever. En seizoensgebonden koken. Dat wil niet zeggen, dat we de kaart helemaal omgooien, want de hardlopers blijven uiteraard. Maar dan serveren we er bijvoorbeeld groente uit het seizoen bij. En nu de winter voor de deur staat, gaat er ook wild op de kaart. In de zomer lichtere gerechten, in de mosseltijd mosselen en asperges wanneer ze er zijn.’

De krenten in de pap voor de chef-kok zijn de verrassingsmenu’s. Zijn ogen beginnen te stralen. ‘Ik vind het fantastisch om voor een tafel van vier die voor het verrassingsmenu kiezen ook iets verschillends aan te kunnen bieden. Rekening houdend uiteraard met wensen en smaken. Bijvoorbeeld twee keer een verschillend voor-, hoofd-, tussen- en nagerecht. Dat is onderscheidend werken.’

Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van de keuken als cateringbedrijf. Of dat nu voor vijftig hapjes op een verjaardag is of voor een compleet warm en koud buffet. De mogelijkheden zijn legio en bespreekbaar.

Kinderen zijn meer dan welkom bij Ed en Mieke. Speciaal voor de kleinsten is er een knutsel- en kleurhoek. Door de hoge steigerhouten achterwand van het bankje is het rustig voor de andere gasten en horen ze er toch helemaal bij. ‘Het wordt zeker geen herriehoek. Ze kunnen er lekker bezig zijn.’ Ik denk dat de tafel bij de haarden trouwens de favoriet wordt’, lacht Ed, ‘daar zit je zo knus.’